62281414 Kontakt os

Økologi og kostpolitik i Brumbassen


 

I Brumbassen serverer vi økologisk mad og vi arbejder på at få fødevarestyrelsens økologiske spisemærke. Det Økologiske Spisemærke er en gratis statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder. Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske. Både offentlige og private spisesteder kan få Det Økologiske Spisemærke. Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver; guld (90-100%), sølv (60-90%) og bronze (30-60%). Det er en lang proces, som tager tre til fire måneder. Vi håber at vi har opnået spisemærket guld omkring sommeren 2019.

I Brumbassen er vi opmærksomme på, at de gode vaner grundlægges i de første leveår og at vi som voksne i barnets liv er rollemodeller. Derfor ønsker vi, at børnene får så afslappet og sundt forhold til de gode valg af madvarer.

Vi mener at atmosfæren omkring måltidet og børnenes medvirken er af stor vigtighed. Vi har derfor valgt at personalet spiser sammen med børnene i små grupper, hvor vi sørger for at skabe en god og hyggelig stemning. Maden anrettes så børnene reelt har et valg, opdelt på fade og æstetisk anrettet. Børnene får mulighed for selv at vælge hvad de vil spise og vi sørger for, at udvalget er økologisk, sundt og varieret. Personalet appellerer til at børnene smager på maden, men respekterer hvis de ikke har lyst eller ikke kan lide det. Børnene får når de kan, lov til at spise selv.

Vi har valgt at følge sundhedsstyrelsens kostråd/anbefalinger vedrørende mad for børn i alderen 0 til 3 år og Brumbassen skal ligeledes leve op til Svendborg Kommunes Mad- og Måltidspolitik. Det betyder i korte træk at vi ikke serverer sukker, at maden er sund og varieret og afstemt med årstidens grønsager. Maden er produceret ud fra princippet om, at de gode vaner skabes i en tidlig alder. Børn under 1 år har brug for mere fedtstof og maden er derfor tillavet efter det.

Vi serverer morgenmad frem til kl. 7.30

Morgenmaden består af havregryn/grød, cornflakes og mælk

Kl. 8.30 serveres der et bredt udbud af frugt, skåret ud og serveret ved bordet. Kl. ca. 11.00 (for de mindste, tilpasset efter søvn og sult)

Frokost som består af:

– 2 dage med rugbrød med forskelligt pålæg herunder fiskepålæg
– 3 dage med varm ret.
– Til middagsbordet er der hver dag grønsager ud skåret som snacks.

Kl. 14 -14.30 eftermiddags mad som består af: hjemmebagt brød, pizzasnegle, frugtsalat, bagt kartoffel, pita-ostebrød og lign.

På baggrund af sundhedsstyrelsens anbefalinger samt Svendborg Kommunes Mad- og Måltidspolitik serverer vi ikke sukker i hverdagen, dog har vi enkelte undtagelser ved festlige lejligheder.

Bestyrelsen har taget stilling til, hvad særlige lejligheder er.

SÆRLIGE LEJLIGHEDER ER BL.A.

– Fastelavn serveres der fastelavnsboller (ingen slik i tønden, det er erstattet med mandariner og rosiner)
– Kage til sommerfest
– Julearrangement er der æbleskiver og saftevand.

Når vi holder fødselsdag er det op til forældrene at bestemme, hvad der skal medbringes dog max. 1 sød ting, MEN vi anbefaler boller, frugtstænger og lignende.

Har forældrene et ønske om at deres barn slet ingen sukker får, respekterer vi dette.

Forældrene medbringer mad til børnenes påske og julefrokost i Brumbassen. Vi er på forældrebestyrelsesmødet april 2019 blevet enige om at forældrene til disse arrangementer medbringer økologisk mad.