Økologi og kostpolitik i Brumbassen
I Brumbassen serverer vi økologisk mad og vi er indehaver af Guldmærket. Den eneste fødevarer vi ikke serverer økologisk er fisk. Det Økologiske Spisemærke er en gratis statskontrolleret mærkningsordning for spisesteder. Det Økologiske Spisemærke viser, hvor stor en del af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, der er økologiske. Det Økologiske Spisemærke findes i tre udgaver; guld (90-100%), sølv (60-90%) og bronze (30-60%).
I Brumbassen er vi opmærksomme på, at de gode vaner grundlægges i de første leveår og at vi som voksne i barnets liv er rollemodeller. Derfor ønsker vi, at børnene får et så afslappet og sundt forhold til de gode valg af madvarer.
Vi mener at atmosfæren omkring måltidet og børnenes medvirken er af stor vigtighed. Vi har derfor valgt at personalet spiser sammen med børnene i små grupper, hvor vi sørger for at skabe en god og hyggelig stemning. Maden anrettes så børnene reelt har et valg, opdelt på fade og æstetisk anrettet. Børnene får mulighed for selv at vælge hvad de vil spise og vi sørger for, at udvalget er økologisk, sundt og varieret. Personalet appellerer til at børnene smager på maden, men respekterer hvis de ikke har lyst eller ikke kan lide det. Børnene får når de kan, lov til at spise selv.
Vi har valgt at følge sundhedsstyrelsens kostråd/anbefalinger vedrørende mad for børn i alderen 0 til 3 år og Brumbassen skal ligeledes leve op til Svendborg Kommunes Mad- og Måltidspolitik. Det betyder i korte træk at vi ikke serverer sukker, at maden er sund og varieret og afstemt med årstidens grønsager. Maden er produceret ud fra princippet om, at de gode vaner skabes i en tidlig alder. Børn under 1 år har brug for mere fedtstof og maden er derfor tillavet efter det.
Vi serverer morgenmad frem til kl. 7.30
Morgenmaden består af havregrød, m/smørklat og mælk.
Kl. 8.30 serveres der et bredt udbud af frugt, skåret ud og serveret ved bordet.
Frokost som består af:
– 2 dage med rugbrød med forskelligt pålæg herunder fiskepålæg
– 3 dage med varm ret.
– Til middagsbordet er der hver dag grøntsager udskåret som snacks.
Fra ca. kl. 13.30 eftermiddags mad. Det kunne være friskbagt brød, rugbrød, forskelligt varieret pålæg, hertil frugt og grønt.
På baggrund af sundhedsstyrelsens anbefalinger samt Svendborg Kommunes Mad- og Måltidspolitik serverer vi ikke sukker i hverdagen, dog har vi enkelte undtagelser ved festlige lejligheder.
Bestyrelsen har taget stilling til, hvad særlige lejligheder er.
SÆRLIGE LEJLIGHEDER ER BL.A.
– Fastelavn serveres der fastelavnsboller (ingen slik i tønden, det er erstattet med mandariner og rosiner)
– Kage til sommerfest
– Julearrangement er der æbleskiver og saftevand.
Når vi holder fødselsdag er det op til forældrene at bestemme, hvad der skal medbringes, dog anbefaler vi friskbagt brød og frugt. Det medbragte skal være ØKOLOGISK.
Har forældrene et ønske om at deres barn slet ingen sukker får, respekterer vi dette.
Forældrene medbringer mad til børnenes påske og julefrokost i Brumbassen. Vi er på forældrebestyrelsesmødet april 2019 blevet enige om at forældrene til disse arrangementer medbringer ØKOLOGISK mad.